naTURjentene i Bergen

treetovervannet Jeg har helt klart verdens beste jobb. Helt klart. I sommer har jeg vært turleder for barn i både Kristiansand og i Bergen. I fjor skrev jeg om å være på tur med barn og om kunsten å herje hos UTE. Her kommer en oppsummering av uka mi sammen med naTURjentene i Bergen. naTURjentene arrangeres av Naturvernforbundet. Det er et sommerkurs i biologi og friluftliv for jenter som skal begynne i femte, sjette og sjuende klasse. Tretten spente barn møtte opp ved Den Blå Stenen mandag morgen. I tillegg var det to spente voksne turledere, biologen Sigrid og meg selv. Dag 1 Den første dagen dro vi til Aboretet og Botanisk Hage på Milde. anisHer fikk vi blant annet luktet og smakt på planter som anis og timian. IMGA0922redVi lærte om den vakre, men giftige planten revebjelle. Den likner litt på en prinsessekjole. IMGA0946redJentene fikk hilse på treet “apeskrekk”. De forsto raskt hvorfor den heter det. IMGA0948red krabbefiskeDet  var også tid til krabbefisking og bading. Turlederne viste barna hvordan man kan se forskjell på gutte- og jentekrabber. klatreparkKlatreferdighetene ble testet da jentene fikk herje rundt i klatreområdet. IMGA0988redIngen aktive barn uten skubbsår, og dem ble det en del av. Godt vi hadde sekken full av plaster. Dag 2 Den andre dagen tok vi turen til Herdla Naturreservat. Her fikk vi besøk av vikinger som fortalte oss om hvordan mennesker levde før og hvordan de brukte naturen i sitt daglige liv. vikingerVikingdamene fortalte spennende historier om norrøn mytologi, vikingtiden og hvordan vikingene levde på Herdla. flintVi forsøkte å lage ild med flintstein. tvinne IMGA0095redSammen lagde jentene flotte bånd som blant annet ble brukt som pynt til kjolene. karreullÅ karre ull er en tung og krevende øvelse. Og ganske morsom! pilogbue bilogbue22Bueskyting var helt klart et av høydepunktene. Mange av jentene ble sabla flinke etterhvert. strand herdlaVi fant en fantastisk vakker strand full av runde steiner. Tenk, også i dag ble det tid til bading. Den ultimate lykke. Dag 3 Den tredje dagen var vi klar for topptur til Lyderhorn. Ingen av turlederne hadde vært her før, men barna visste veien. Etter litt leting etter stien var vi på vei. IMGA0147redUnderveis på turen fikk jentene en innføring i bruk av kart og kompass. IMGA0156red2I tillegg hadde vi en samtale om Fjellvettreglene og hva som er lurt å tenke på når man er på fjelltur. Vi lærte at det “er ingen skam å snu”, men alle sammen nådde toppen. IMGA0151redPå toppen ble vi belønnet med en fantasisk utsikt. Dag 4 og 5 Endelig var det tid for overnattingstur – høydepunktet som hadde vært den store snakkisen hele uka. Turen gikk til Fanafjellet. Stien til campen var våt og gjørmete. Noen av oss utfordret skjebnen, hoppet gjennom myra og ble sittende fast. Ingen ble skadet, og vi fikk oss en god latter. IMGA0161red2Uten mat og drikke… Sammen lagde vi en deilig skogsuppe til middag. I den var blant annet noe av krydderet vi fant i den botaniske hagen den første dagen. IMGA0178redMed pinnebrød, granskuddsaft og kakao til kvelds. IMGA0210red2Noen brukte utradisjonelle hjelpemidler for å holde røyken unna øynene – dykkerbriller. IMGA0180red2Og vi badet. Og badet. Og badet. Formiddagsbad. Ettermiddagsbad. Mellommåltiderbad. Kveldsbad. Morgenbad. IMGA0192red2Vann ble forvandlet til drikkevann etter en runde gjennom vannrenseren. Den hang i treet og tyngekraften hjalp oss med rensingen. IMGA0194red2Opp i trærne! IMGA0204redPadder blir  visst ikke til prinser selv om man kysser dem. naturjenter2To naTURjenter klare for frokost etter en natt i lavvo. Lavvoen funket visst som et samlingspunkt for mygg og knott. Det var mange kløende barn som våknet etter at myggen hadde forsynt seg. Noen av jentene forsøkte også å sove under åpen himmel, frem til himmelen åpnet seg. Det tordnet i det fjerne. IMGA0223red3Pinner fungerer ypperlig både som smørekniv til leverpostei og som rørepinne i kakaoen. Etter frokost hadde vi en samtale om hvor i naturen vi har lov til å være og hva vi kan gjøre der. Vi lærte også om forskjellen på innmark og utmark, samt om Allemannsretten. Nå vet vi at Allemannsretten ikke er den middagsretten flest nordmenn liker – spaghetti. Takk for at jeg fikk dele denne fantastiske uken sammen med dere!  ]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *