Ekspedisjon for dummies

Grønne Jenter. img_3613-red

Du veit de gangene du planlegger en ekspedisjon, og du innser at du ikke aner hva du driver med?

Jeg har aldri planlagt en ekspedisjon før. Jeg kaller det ekspedisjon jeg, selv om det ikke er helt riktig. Det er litt mer stas. Turen er lang. Ganske lang iallfall, tretten dager. Samtidig har den et mål – kan friluftsneket bli villmarking? Siden januar har jeg vært mye på tur. Øvd meg. Vi kan kalle dette for eksamen.

Her kommer mine tips til ekspedisjonsplanlegging for nybegynnere. Turen er jo ikke gjennomført enda. Jeg drar jo i morgen, så jeg har ingen empiri som kan underbygge at dette vil funke.

Rute: Alt jeg visste da jeg startet planlegginga var at jeg hadde tretten dager til rådighet, at jeg ville være litt i telt og litt på hytte, og helst unngå snø og ski. Jeg visste også at jeg er pollenallergiker, og at det potensielt kan slå meg ut i dagesvis. Jeg startet med å kikke på kartene på ut.no, samtidig som jeg brukte senorge.no for å finne ut hvor det fremdeles lå snø. I mange timer kikket jeg på kart. La ei rute. Ombestemte meg. Dro meg i håret. Hvisket til meg selv«Malin, du aner ikke hva du driver med!».

img_3632-red Få dager før jeg skulle dra sto jeg hos DNT foran veggene med kart. «Pick a kart. Any kart». Jeg følte jeg valgte kart i blinde. Det var ti minutter til de stengte. To kart. Fort og gæli. «Det funker det her», tenkte jeg og dro hjem. Med disse kartene i tillegg til ut.no gikk rutelegginga mye lettere. Det er mye som skal klaffe. Hyttene må ha ledige senger, jeg må kjøpe nye matrasjoner underveis, det er helligdager og i tillegg var ikke kartene helt oppdatert. Noen av hyttene på kartet var forsvunnet fra ut.no, og noen var lagt til. Ruta ble markert med penn, og jeg ringet rundt overnattingsplassene. Du er avhengig av å ha kjennskap til bruk av kart og kompass. Jeg tok et kurs hos DNT. img_3602-red

Utstyr: Du skal ha utstyr nok til å være trygg og varm, men bruk det du har eller lån av andre. Spill på lag med naturen du skal oppleve! Tenk vekt allerede fra starten av. Jeg veier alt, og må av og til ta noen sure prioriteringer.

Jeg kommer ikke til å skrive alt jeg har med meg i sekken. Jeg kan anbefale å sjekke ut pakkelistene til Marius Nergård Pettersen.

Sjekk om utstyret ditt fungerer på forhånd. Spesielt om det er nytt. Prøvemontér gjerne teltet. Da unngår du manglende teltplugger der du står sulten og trøtt i regnværet. Om du er usikker på om du skal ha med kuppeltelt eller tunneltelt så kan jeg si som så at tunneltelt er enklere å sette opp alene, og er ofte lettere. Kuppeltelt er tyngre, men stødigere og mer stabile i vind. Jeg arrangerte en stueekspedisjon for å teste om jeg klarte å sette opp teltet mitt alene. Det gjorde jeg. Mens jeg latet som jeg røykte pipe til og med.

img_3582-red

Mat: Du trenger mer energi på tur enn dager foran PC-skjermen. Tenk lett mat med høyt energiinnhold.

Mat i pulverform som potetmos, frysetørket mat og havregrøt er det som står på min meny de neste tretten dagene. Jeg har skikkelig problemer med at som minner om babymat, der i blant havregrøt og potetmos. Den siste måneden har jeg måttet øve meg på å spise det. I tillegg har jeg spist litt ekstra hamburger og vaniljeis for å legge på meg et par kilo.

Husk å få i deg nok salt! Det kan være lurt å ha poser med nøtter i lomma. Det inneholder salt, og har høyt energiinnhold.

img_3563-red-to Jeg lagde dagsrasjoner i zip-plastposer. De er ganske solide og kan brukes flere ganger. Frokosten består av 150 gram havregryn, kanel og sukker. Du kan gjerne tilsette melkepulver om du ønsker det. Jeg unngår det på grunn av melkeallergi. Lunsjposene består av nøtter, kjeks og sjokolade. Til middag spiser jeg enten frysetørket mat fra Real Turmat eller potetstappe med pølse. I tillegg har jeg med meg noen supper, smør, kaffe og te. I tillegg har jeg med meg fiskestanga, og håper på noen deilige ørretmiddager. img_3615-red

Leter du etter litteratur for tips, inspirasjon og motivasjon?

Mine favoritter er:

Villmarksjenta av Maria Grøntjernet – hun har også en fin blogg Oslos nære villmark av Marius Nergård Pettersen – han har også en fin blogg Ekspedisjonsboka av Aleksander Gamme – han har selv sagt til meg at hans blogg er et mørkt kapittel, så da kan jeg jo være ålreit å lenke til gamme.no i stedet (haha) Norges tøffeste turer av Per Roger Lauritzen

 

 

 ]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *