Naturopplevelser i Nasjonalparkriket

Se en liten video fra klimacampen Til å være i Natur og Ungdom, er jeg pinlig lite ute i skauen. Jeg driver å redde verden fra hovedstadens trendy kaffebarer. Tragisk. Men for en gang skyld har jeg vært ute i villmark (i allefall villmark nok for en byfis som meg). Nasjonalparkriket Natur og Ungdom inviterte meg til å bli med på deres Klimacamp for ungdom i Jotunheimen. Sammen med Klimapark 2469 har lokallaget arrangert en klimacamp lang oppå fjellet, med utsikt over Glittertinn. Bilde 005 Da jeg dro fra Oslo fredag morgen, så det ut som om jeg skulle være borte i et år. Jeg hadde med meg all verdens rask og ræl (som antibac), men også veldig mye varme klær. Noe jeg nå kan prise meg lykkelig for. For kaldt var det! For en sørlending som meg som knapt har opplevd vinter, var det en opplevelse å oppleve snøfall i august. På campen bodde vi i lavvo, sov på reinskinn og laget maten vår på bål.  Her var omtrent 30 ungdom fra Norge, Canada, Polen og Litauen samlet for å diskutere og lære mer om klimaendringene. Sammen med klimaforskere og arkeologer har ungdommene selv forsket på bresmelting og klimaendringer, hvilket var starten på en klimalogg som man  ser for seg skal oppdateres jevnlig i hundre år fremover. Undersøkelsene av temperatur, permafrost, vind og annen klimadata blir notert i loggen. Fredag ettermiddag undertegnet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim loggen, som en start på en historisk logg av klimadata gjort av ungdom. Klimapark 2469 En av arrangørene av Klimacampen er Klimapark 2469, verdens første klimapark. Gjennom å pirre nyskjerrigheten, vil de engasjere barn, ungdom og voksne om klimaendringer. Det gjør de ved å kombinere arkeologi, meterologi og klimaforskning. Breene smelter, og frem kommer det arkeologiske funn. For noen år siden smeltet det blant annet frem en 3400 gammel skinnsko. …Først bare smelta isen og så bare dukket det opp en 3400 år gammel sko… Seriøst, den så rimelig brukt ut… For meg har hele helga vært en enorm opplevelse, naturopplevelse. Det gjorde det heller ikke dårligere at Breheimen nasjonalpark ble åpnet samtidig. Hurra! Vil du vite mer om Klimapark 2469 og Klimacampen? Les mer her.]]>

One thought on “Naturopplevelser i Nasjonalparkriket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *