Natur og Ungdom får opplæring i oljevernberedskap

brennheit i disse dager. [caption id="attachment_57" align="aligncenter" width="298" caption="Foto: Jone Erland"]Foto: Jone Erland[/caption] Pernille og Andrea fra Akershus var noen av de som gjennomførte kurset. Jentene fortalte at de blant annet lærte hvordan de vasker bort oljesøl fra steiner. Redskapene som ble brukt er ikke det man vil kalle for fancy: en spade, bark og en oppvaskbørste. Etter flere timers opplæring, og med et kursbevis i hånda har jentene nå kompetanse på noe veldig få i Norge har. (Kanskje vi skal drive utleie av NU-ere til oljevernberedskap?) [caption id="attachment_59" align="aligncenter" width="298" caption="Foto: Jone Erland"]Foto: Jone Erland[/caption] Oljeutslippet fra Full City utenfor Langesund viser at oljevernberedskapen langs Norskekysten er alt for dårlig. Oljeindustriens landsforening (OLF Norge) forkynner sitt budskap via twitter: “40-års oljevirksomhet uten utslipp som har nådd land eller skadet miljøet viser at sikkerheten i er fokus”. Først vil jeg si at OLF Norge er passe frekke. Om det er noe denne ulykka har lært oss, så er det at oljevernberedskapen ikke er god nok. Det er bare sprøyt, fra ende til annen. Det er ikke slik at vi i Natur og Ungdom ikke forstår forskjellen mellom utslipp fra oljevirksomhet og utslipp fra oljetankere som frakter olje. Men det er jo faktisk disse tankerne som frakter olja som blir tatt opp fra havbunnen. Ergo: ingen oljetankere, ingen oljevirksomhet og vice versa. Et havari, slik som vi har sett utenfor Langesund, får dramatiske konsekvenser. Dagbladet skriver blant annet at det kan ta opp til 15 år før alt er som normalt igjen. Det er da en tankevekker at mange ivrer etter ilandføring av olje lokalt, dersom “oljeeventyret” i Lofoten skulle få sin “det var en gang” . Dette betyr at det inviteres tankerne  helt inntil land. Jeg blir svimmel av å tenke på det. ]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *