Tidenes mad ass prosjekt

[/caption] Hvorfor vi er her, kommer vel ikke på en overraskelse på noen. Det er krig, og vi er i felten. Det er krigen mot den skitne oljeindustrien og mot oljekåte politikere som ikke vil holde fingra av oljefatet. Det er vår tids viktigste miljøkamp i Norge, for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. Når jeg snakker om tidenes mad ass prosjekt, referer jeg faktisk ikke til Natur og Ungdoms sommerleir. Jeg referer til planene om oljeboring på dette herlige stedet. Oljeutslippet utenfor Langesund, burde være en vekker. Det er da oppsiktsvekkende at flere ønsker seg ilandføring av olje utenfor Lofoten, dersom det skulle (gud forby)  bli satt i gang oljevirksomhet. Man kan snakke så mye man vil om at sannsynligheten for at en oljeulykke vil finne sted er liten. Er uhellet først ute, er det katastrofe. Mens en hel verden snakker om hvordan vi skal kutte verdens utslipp. Når FNs klimapanel sier at vi må kutte utslippene opp mot 85% innen midten av dette århundret, er det regelrett kvalmt at Norge fremdeles lever i gamledager. [caption id="attachment_18" align="alignnone" width="448" caption="Henningvær. Foto: Endre Helgeland Karlsen"]Henningvær. Foto: Endre Helgeland Karlsen[/caption] Mange trekker paralleller mellom kampen om Lofoten, og Alta-aksjonene for 30 år siden. På åpninga av sommerleiren ble Alta-veteranene, Per Flatberg og Alfred Nilsen  mottatt med trampeklapp. De fortalte om kampen de kjempet den gang, og om kampen vi står ovenfor nå. De var 10 000 aksjonister, og hadde 20 000 medlemmer av folkeaksjonen. Den gang ble Alta-vassdraget bygget ut, men aksjonene har i senere tid nærmest gjort det umulig å bygge ut nye vassdrag. I etterpåklokskapens lys har  til og med Gro Harlem Brundtland sagt at utbygginga kanskje ikke var så smart likevel. Begge var også klare på at Natur og Ungdom var viktige i kampen om Alta-vassdraget, og at vi er minst like viktige striden om Lofoten og Vesterålen. Vi er rustet for kamp. Vi er også klar for å arrangere seierskalas når Stortinget forhåpentligvis vedtar at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen forblir oljefrie. Jeg gleder meg. [caption id="attachment_19" align="alignnone" width="299" caption="Ingeborg Gærum, leder i Natur og Ungdom. Foto: Ingvild Wollstad"]Ingeborg Gærum, leder i Natur og Ungdom. Foto: Ingvild Wollstad[/caption]]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *